Avgörande nära för Torson

I drygt ett och ett halvt år har HSB Malmö försökt sälja skyskrapan Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö. Diskussionerna med potentiella köpare har dragit ut på tiden, men till årsskiftet löper avtalet med amerikanska mäklarfirman CBRE ut och i januari tvingas HSB ta ställning till att förnya ansträngningarna − eller blåsa av hela försäljningen.

Det skruvade landmärket har senast värderats till runt 1,7 miljarder kronor. Pengar som det varit svårt att få någon köpare att slanta upp, trots att de första intressenterna dök upp redan när försäljningsplanerna aviserades för ett och ett halvt år sedan. HSB hoppades ursprungligen bli klar med affären under 2012 men sedan förhandlingarna dragit ut på tiden tvingas det kooperativa bostadsbolaget nu rannsaka strategin, skriver Nytt från Öresund.

− I januari måste vi ta beslut om vi ska förläng avtalet med CBRE eller parkera försäljningen tills det blir ett bättre konjunkturläge, säger HSB Malmös vd Michael Carlsson till Nytt från Öresund.

Att försäljningen dragit ut på tiden och nu ser ut att kanske inte alls bli av har inte påverkat HSB Malmös verksamhet och strategi i övrigt, menar han. Som Nytt från Öresund tidigare berättat har HSB nyligen köpt mark i Limhamns Sjöstad och i Hyllie för att kunna uppföra totalt 230 nya bostads- och hyresrätter. Till sommaren räknar HSB även med att börja sälja de första av 70 ny bostadsrätter i kvarteret Gråsejen i Limhamn.

− Vi var medvetna om att Turning Torso inte är ett hus som skulle springa iväg och räknade kallt med att det skulle ta tid att sälja det, säger Michael Carlsson till Nytt från Öresund.

HSB Malmö förvaltar totalt närmare 30.000 bostadsrätter och 1.900 hyresrätter i Malmö, Trelleborg, Svedala, Burlöv, Vellinge och Lomma. Bolaget ägs av runt 43.000 medlemmar. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: