Apple sysselsätter tiotals vid utvecklingsenheten i Lund

Sedan Rapidus avslöjade Apples etablering i Lund 2014 har kontoret på Mobile Heights Center växt i det tysta. I dag arbetar mer än 20 anställda och konsulter vid utvecklingsenheten, uppger flera källor för Rapidus.

Mobile Heights Center

Mobile Height Center

Som Rapidus rapporterade i höstas är verksamheten i Lund främst fokuserad på utveckling för Apples kartor. 2012 bojkottade Apple Googles karttjänster för att istället utrusta Iphone och Ipad med sitt eget kartsystem.

De senaste åren har Apple också köpt upp en rad mindre bolag med teknik som kan bakas in i elektronikjättens digitala kartor. Bland dem finns amerikanska Hopstop, som utvecklade mjukvara för att planera resor med cykel, taxi eller kollektivtrafik i amerikanska storstäder, och Linköpingsbolaget C3 Technologies, vars teknik användes för att återskapa tredimensionella modeller av stadsbebyggelse från en serie bilder tagna från flygplan eller bil.

Enligt Rapidus källor är dock verksamheten i Lund främst inriktad på ett annat fält inom kartproduktionen: behandling och bearbetning av stora insamlade datamängder som används för att på olika sätt förbättra kartorna.

Apple har själva inte med en rad kommenterat sin verksamhet i Lund, och kontoret på Mobile Heights Center är fortfarande anonymt och oskyltat trots att verksamheten alltså växt till att sysselsätta tiotals personer. Ingen av Rapidus källor vill heller låta sig citeras.

Rapidus har utan framgång sökt Apples svenska presskontakt för en kommentar.

Erik Olausson

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: