Apple öppnar stort datacenter i Danmark

AppleAmerikanska IT-jätten Apple öppnar ett datacenter i Viborg på Jylland. Totalt investerar Apple över sex miljarder danska kronor i Danmark. Bygget ska stå färdigt år 2017.

Tillsammans med en liknande satsning i Athenry på Irland handlar det om Apples största investering i Europa hittills, skriver Berlingske Business på nätet. Som Rapidus avslöjat i flera tidigare artiklar har Apple redan intresserat sig för Öresundsregionen i form av mindre satsningar, som förvärven av Malmöföretagen Polar Rose och Algotrim samt ett tillfälligt kontor på Mobile Heights Center i Lund.

Totalt ska Apple nu investera 1,7 miljarder euro i Danmark och på Irland. I Viborg väntas uppbyggnaden och driften av datacentret ge 300 nya jobb.

De båda centren blir cirka 166.000 kvadrameter stora och ska hantera onlinetjänster som iTunes och App Store för europeiska kunders räkning.

– Jag välkomnar varmt denna investering av Apple, vilket kommer ge ett signifikant uppsving för den danska ekonomin, säger danska handels- och utvecklingsministern Mogens Jensen i ett uttalande hos Invest in Denmark. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: