Analys: Valberedningen har blivit valbeställningen

Kort sagt: Malmö FF:s val av ny ordförande har lett till en engagerad debatt sedan jag riktade kritik i en debattartikel. Men problemet med valberedningar som inte tar sitt jobb på fullt allvar är inte unikt för MFF eller för idrottsvärlden, fenomenet finns också i näringslivet. Med lika allvarliga konsekvenser.

Av Jan Wifstrand, vd för Rapidus

I morgon håller Malmö FF årsmöte och väljer en ny ordförande, efter ett svagt genomfört förarbete i det tysta. Jag har i Sydsvenskan den 10 februari tydligt formulerat mina åsikter i just detta ärende. Artikeln har lästs av tiotusentals personer i print och på nätet.

Min debatt hör inte riktigt hemma i en nischad näringslivskanal som Rapidus. Däremot finns det principiella frågor som är relevanta att diskutera angående snabbväxande innovationsbolag likaväl som en framstående fotbollsorganisation som Malmö FF.

Det gäller valberedningar, hur de tillsätts och arbetar.

I en tankeväckande debattartikel i Dagens Industri den 15 februari skriver styrelserådgivaren Suzanne Sandler och forskaren Sophie Nachemson om angelägna förändringar för att professionalisera valberedningarna i våra börsbolag. En huvudpunkt är att överge den så kallade Q3-modellen, där de tre största aktieägarna i bolaget är de som bestämmer vem som utgör valberedning. I stället vill skribenterna ha systemet att det är årsstämman som ska utse valberedning, detta för att skapa ett starkare oberoende.

Man vill alltså närma sig just det system som är legio i föreningslivet, till exempel i Malmö FF! Så då är väl allt frid och fröjd med processerna kring vem som ska få hedersamma uppdrag i sådana styrelser framöver?

Tyvärr inte.

Stadgar är en sak, hur det fungerar i praktiken en helt annan. I åtskilliga börsbolag, tillväxtbolag eller fotbollsklubbar gäller det att sätta stopp för den rundgång av makt som präglar till exempel Malmö FF.

Medan det på papperet alltså är årsstämman som med ett ja utser valberedningens ledamöter, en eller flera i taget, kommer förslagen nästan alltid ursprungligen från styrelsen. Så styrelsen föreslår valberedning, valberedning föreslår styrelse och styrelse föreslår valberedning i en evighetsprocess av ryggdunkande vänligheter. Aktieägare eller medlemmar i fotbollsklubben sitter på läktaren utan verklig chans att påverka.

I morgon, fredag, följer ett nytt exempel på dessa ibland lätt farsartade, skenbart demokratiska val. En mötesordförande ber om nomineringar till valberedningen. En i förväg vidtalad person i auditoriet poppar upp som skjuten ur en kanon och har ett färdigt förslag, som egentligen kommer från styrelsen. Allt är preparerat och stämmodeltagarna saknar reell insikt om hur detta gått till.

Pang, så är det klubbat och klart. Och så fortsätter evighetsprocessen.

En valberedning behöver ledamöter med bred erfarenhet från olika branscher, stora nätverk, bra kunskaper om bolaget/föreningen och stark integritet gentemot styrelsen i samma organisation.Det är inte detaljkunskaper om offsideregeln som behövs, det handlar om ledarskap i stora organisationer.

Så med detta tillämpat, hur skulle en valberedning i till exempel Malmö FF se ut, i stället för den kvartett styrelsevänner som nu sitter? (Varav en är försvarare i rätten för kriminella personer som allvarligt skadat Malmö FF:s anseende…bara en sådan absurd detalj. Delikatessjäv, skulle en toppjurist kalla det.)

Carina Brorman, för inte så längesedan den första kvinnan i historien i MFF:s styrelse, är en perfekt lämpad person. Tanja Jibrandt, rekryteringsexpert hos Alumni, platsar bättre än alla i dagens herrkvartett och behärskar hur man analyserar kriterier och formar team. Eva Östling, före detta vd för Visita, har den djupa kunskapen om Sveriges snabbast växande näring, besöksindustrin, där Malmö FF delvis verkar.

Och varför inte Hamdija Jusufagic, System Verifications? Han är en dynamisk företrädare för det nya innovativa Malmö, en visionär och kreativ företagare.

Vill du ha fler exempel på utmärkt lämpade personer, följ med in till Rapidus på LinkedIn eller Facebook, så droppar jag några till!

I mindre, publika bolag, i en rad organisationer men också i vissa stora börsbolag brister processen när kompetensen i styrelsen ska säkras. Kompisklubben slår ut kompetensen. Valberedningen har blivit valbeställningen. Du som har inflytande, förändra detta nu, för aktieägarnas och medlemmarnas skull.

 

 

 

 

 

 

 

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: