Amniotics tar sista steget inför kliniska studier

Lundabolaget Amniotics, som har utvecklat en stamscellsbehandling för covidpatienter, tar in runt 38 miljoner kronor i en investeringsrunda. Det då större planer väntas ta fart under det kommande året.

– Vi håller på att förbereda bolaget på att gå in i en klinisk fas och tittar även på att lista bolaget under året. Så man kan se detta som en förberedelse på klinisk fas och en sista emission inför listning, säger styrelseordföranden Christer Fåhraeus till Rapidus.

Enligt Bolagsverket handlar det sammanlagt om 37,8 miljoner kronor som kommer från både nuvarande och ett par större externa, privata aktörer.

När pandemin slog till styrde forskningsbolaget, som har en patenterad teknik för att samla stamceller ur fostervatten, om verksamheten och lade fokus på ett projekt för behandling av svårt sjuka covidpatienter. Stamcellerna som kan utvinnas vid planerade kejsarsnitt har egenskaper som skulle kunna starta upp en reparationsprocess i skadad vävnad hos patienter.

Från början forskades det på hur Amniotics teknik kunde hjälpa vid behandling av lungsjukdomen kol. Eftersom många svårt covid-sjuka fått problem med just lungorna sågs potential med tekniken även där. Nu förbereder Amniotics sig på att skicka in ansökningarna för sina första kliniska studier.

– Först in i klinisk studie ser ut att bli vårt covidprojekt, just stamcellsbehandling har visat god effekt på svårt sjuka patienter, säger Christer Fåhraeus.

Mette Carlbom

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: